Ideellt arbete under julen

Om du vill testa ideellt arbete så är det smart att göra det under julen – då brukar det finnas mycket att göra inom många olika organisationer. Vilken, eller vilka organisationer du vill arbeta med är upp till dig. Vi känner oss alla hemma inom olika grupper och det är viktigt att man känner sig bekväm när man ska volontära.

Vare sig ålder och oavsett var man bor så kan man hitta ideellt arbete att göra. Det handlar bara om att hitta rätt. Visst är det lättare om man bor i en större stad, men även i mindre städer finns det mycket att göra.

Julen – en högtid som gör ensamma mer ensamma

Idag är det på det viset att det finns fler ensamma människor i samhället. Är det självvald ensamhet så är det ingenting mer med det, men det finns många som är ensamma utan att ha valt den typen av liv. Det är dessa människor som ofta får lida under julen och det ska vi alla såklart försöka att göra bättre.

Kan man hjälpa andra så ska vi göra det – det behövs mer än någonsin! Ta dig en titt på hur världen ser ut idag, det finns ett stort behov av människor som kan dela med sig av sin tid för att hjälpa andra. Alla har lite tid över och att använda denna tid till att göra något gott för en annan person är ett bra sätt att använda sin tid.

Ge bort saker istället för att kasta

En sak som är viktigt att tänka på är att vi idag kastar fullt fungerande saker, kläder med mera. Detta är naturligtvis helt galet, men det är svårt att ändra ett invant slit-och-släng beteende. Att försöka spara och istället ge bort är ett bra sätt att både spara på miljön och att ge bort saker till människor som inte har något alls.

Man kan exempelvis kontakta diverse hjälporganisationer eller liknande (den lokala Röda Korset-butiken är ett bra tips) och kolla om de ska skicka paket någonstans eller om de vill ha kläder och saker att sälja. Det finns alltid möjlighet att hjälpa till, så mycket är säkert! Ett tips är att kontakta dem ganska långt innan jul. Då har du tid på dig att veta när de vill ha in paket och liknande. Vill du hellre jobba ideellt så är det samma sak där – kontakta dem för att se efter var du är behövd.