Att hjälpas genom att hjälpa

Sedan jag började arbeta ideellt med utsatta barn och ungdomar har jag börjat må så mycket bättre. Nu tycker jag i och för sig inte att det borde vara ”självhjälp” som stod högst upp på listan över varför man vill hjälpa utsatta individer, men det är ändå viktigt att tala om den biten också, tycker jag.

Utöver att jag arbetar ideellt under min fritid så gillar jag också att träna och det blir både gym, löpning och cykling. Gymmet tar jag mest på helgerna, medan jag cyklar överallt då jag valt att inte ha bil. Löpningen när nog ändå min favorit få jag tycker att löpning fungerar som en slags ”detox” där man springer bort alla dåliga känslor.

Vart ska jag vända mig?

Många känner att de vill hjälpa till med ideellt arbete, men de har svårt att veta vart de ska vända sig och i vilken ände de ska börja. Det är inte svårare än att titta runt vad för typ av ideella organisationer som finns i staden där man bor och kontakta dem för att få information om vad man kan göra och till vilka delar av organisationen det behövs nya volontärer.

Här är två länkar angående utsatta barn i blekinge:

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=105&artikel=6392553

http://www.blt.se/karlskrona/hopp-och-lek-for-utsatta-barn/

Så fort man tagit det första steget med att kontakta en organisation så är man på god väg redan där. Sedan är det naturligtvis på det sättet att det ibland behövs fler volontärer och ibland färre, så det är inte bara att tro att man kan börja jobba direkt bara för att man anmält sitt intresse.

En win-win situation

Jag skrev i rubriken här att man själv blir hjälpt av att hjälpa andra, men att man inte skulle använda detta som den främsta anledningen till varför man ska arbeta ideellt. Vad jag menar med det är att man dels får så mycket tillbaka av att träffa många olika personer som man samtidigt ger en hjälpande hand och man skapar på så vis band som inte annars kunnat knytas.

Man blir naturligtvis även hjälpt av den anledningen att man kan känna att man åtminstone gör det lilla för att påverka världen i en positiv riktning så gott man kan. Om man inte är miljonär så kan man inte ge så mycket pengar till välgörenhet och då kan det vara ett bra alternativ att istället arbeta med utsatta i samhället på ett eller annat sätt. Det är ju också att ge, men på ett annat sätt.

Välj rätt och planera din tid

Det som är det viktigaste är att man väljer någonting som ligger en varmt om hjärtat för då blir det som mest roligt och troligtvis gör man också det bästa jobbet under den typen av omständigheter, så tänk på det innan du väljer vilken typ av volontärarbete du ska välja!

Se också till att du inte glömmer bort dina andra intressen, utan planera på ett sätt så att du får med allting som du vill ha och behöver i ditt liv. Jag får in min träning hur bra som helst, trots att jag jobbar ganska mycket ideellt, så det är ingenting att oroa sig över.

Olika utbud i olika städer

Jag har det väl förspänt när det kommer till val av volontärarbete då jag bor i en större stad. Om man bor i mindre städer kan det vara svårare att hitta ideellt arbete då det inte finns ett lika stort behov av det i mindre städer.

Man kan dock ofta hitta någonting att göra så att man känner att man är med och hjälper till även om det är i en mindre stad som man bor. Man kan exempelvis arbeta ideellt i en större stad som ligger nära hemmet, eller så kan man hoppa in där det behövs i hemstaden, även om det kanske bara finns en second hand butik som ger sitt överskott till välgörande ändamål att hjälpa till på!